Bakgrunden till mig och Fjällbackaspelet

  • Fjällbackaspelet är ett resultat av 60 års sommarvistelse på orten och som ett sätt att betala igen för vad orten betytt och gett mig som sommargäst. Nu börjar det också gå med vinst och 3 % går till FFF - Föreningen för Fjällbacka som jag värnar mycket om. Spelet har turistpublik som främsta målgrupp men också lokalbefolkning.
 
  • Spelet är ett kunskapsspel inom sex olika ämnesområden för att alla ska få en chans. Varje område har cirka 20 frågor och det finns alltid tre alternativ, ifall man behöver gissa sig fram. Natur-, marinbiologi-, båt och sjövett-, historia-, samhälls- och kulturfrågor. På 40 av korten finns GPS-positioner så att man kan ta sig med båt till platsen, som frågan handlar om.


  • Olika generationer kan spela med varandra. Det fungerar både för vuxna och barn, från sju års ålder. Man bör kunna läsa. Som socionom tycker jag det är viktigt att vi träffas på riktigt och inte bara via skärm. Det är socialt tränande och vi mår bättre. Det passar också folk som på ett roligt sätt vill lära sig mer svenska. Det finns humor med i frågorna.


  • Samhällsvapnet som motiv på baksidan av frågekorten är ett sätt att förstärka samhällsidentiteten. Dessutom har jag tagit upp varianten med röda fenor, som ingår i originalet (läs under spelregler). Allt material är korrekturläst och på relativt enkelt språk för att det ska bli lättare att översätta. Målsättningen är att spelet ska finnas på engelska till sommaren 2017.


  • Spelplanen har bakgrund gjord av en känd akvarellmålare Lena Elg i Fjällbacka och är ett vackert motiv att titta på. Med hennes benägna tillstånd, finns också fem detaljer av motiv från hennes akvareller runt spelplanen. Övriga foton är tagna från eget familjealbum och är motiv kända i Fjällbackatrakten.


  • Spelet tar från 45-60 minuters tid. Det ska vara enkelt att lära sig med möjlighet att försvåra för den som vill gå ett steg vidare. Det finns förslag på mer komplicerade varianter i bladet om spelreglerna för den som är van spelare. Jag har inget emot att man själv hittar på egna regler, så länge man är överens.


  • Under sommaren 2014 trycktes tre spel upp för att låta folk provspela. En spelutvecklare har funnits med i processen. Det är viktigt att många provspelar. Jag fick in synpunkter på spelet från olika generationer. Ungdomar, barn, äldre och medelålders personer. Synpunkter som jag också tagit hänsyn till i den slutliga utformningen av spelet.


  • En spelplan ska inte vara för liten för att vara intressant men den är hopvikbar. Lådan är inte större än att den får plats i en båtkajuta. Låda och spelplan är på glättat papper för att tåla väta. Kartongen ska se lika lockande ut som en godisbit!


  • Spelpjäserna består av olika båtmotiv i skiftande kulörer. De är gjorda i trä och inte i plast för att flyta, om de hamnar i vattnet. (Plast har vi tillräckligt av i Västerhavet.) Tärningarna är visserligen i plast men får bättre tyngd än med trä och håller sig därför lättare på spelplanen. En grön och en röd tärning står för styrbord respektive babord.


  • Spelet har sålts sedan oktober 2015. Av 500 exemplar återstår cirka 50 stycken i dagsläget.
Isabella dec-16